Mi az az "al dente"? Az "al dente" olaszul annyit jelent, hogy "fogkemény". Ez azt jelenti, hogy a tészta meg van főzve, de nem teljesen puha, hanem egy kicsit még rágós marad. Így nem lesz nyúlós, pépes, hanem kellemes állaga marad.
Miért egészségesebb az "al dente" tészta? A tészta főzés közben vizet szív magába, az amiláz (keményítő) szerkezete pedig fokozatosan átalakul. Ha túlfőzzük, teljesen szétesik, és a szervezet sokkal gyorsabban lebontja, ami hirtelen megemeli a vércukorszintet.
Al dente = alacsonyabb glikémiás index A glikémiás index (GI) azt mutatja meg, milyen gyorsan emeli meg egy étel a vércukorszintet. A túlfőzött tészta gyorsan megdobja a vércukrot, míg az "al dente" tészta lassabban szívódik fel, így kevésbé terheli meg a szervezetet. Ez különösen fontos cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek, de mindenkinek előnyös lehet.
A "maradék tészta" titka Ha főzés után hagyod kihűlni a tésztát (például tésztasalátát készítesz belőle), akkor az amiláz szerkezete újra egy kicsit átalakul, és még lassabban fog lebomlani a szervezetben. Sőt, ha újramelegíted, még kedvezőbb hatású lesz!
Hosszabb teltségérzet és jobb emésztés Az "al dente" tészta nemcsak egészségesebb, de tovább is laktat. Mivel a szervezet lassabban emészti meg, később leszel újra éhes. Ráadásul a bélflórád is hálás lesz érte, mert több rosthoz hasonló anyagot tartalmaz, ami segíti az emésztést.
Tápanyagok megőrzése Ha nem főzöd túl a tésztát, több értékes vitamin és ásványi anyag marad benne, különösen, ha teljes kiőrlésű tésztát eszel. A B-vitaminok például érzékenyek a hosszú főzésre, így "al dente" állapotban több marad bennük.
A Pasta Toscana: prémium minőség al dente állagra A tökéletes al dente állag eléréséhez elengedhetetlen a jó minőségű tészta! A Pasta Toscana tészták 100% TOSZKÁN durum búzából készülnek, alacsony hőmérsékleten lassú szárítással bronzformázással, ezáltal megmarad a búzának a tápértéke. A rusztikusabb felületük jobban magába szívja a szószokat. Ráadásul bio és teljes kiőrlésű változataik is elérhetők, így nemcsak finomabb, hanem egészségesebb választás is. A teljeskiőrlésű BIO változat Omega 3-al (lenmaggal dúsított) kifejezetten ajánlott azoknak, akiknek gondjuk van a vércukorszinttel. Illetve azoknak, akik nagy étkűek és ha megesznek egy tányér tésztát még úgy érzik, hogy éhesek. Ezzel a tészta családdal, sikerülhet visszaszorítani az adagméretet, mivel tápanyagban gazadag tészta, nem pedig üres kalória kerül a tányérra.
A legjobb ízélmény Végül, de nem utolsósorban: az "al dente" tészta egyszerűen finomabb! Jobban megtartja az állagát, nem lesz pépes, és jobban felszívja a szószokat is.
Hogyan főzd tökéletesen "al dente" állagra?
-
Mindig nézd meg a csomagoláson az ajánlott főzési időt, és vedd le a tésztát 1-2 perccel korábban!
-
Kóstold meg! Ha a közepe még egy picit rágós, akkor tökéletes.
-
Ha leszűrted, ne hagyd a forró vízben, mert tovább puhul.
Ne érd be átlagossal, lépj szintet a tésztázásban! Kóstold meg nálunk, vagy vidd haza a Pasta Toscana prémium tésztáit!