Ez az étkezési forma bizonyítottan javítja az egészségi állapotot.
Egyúttal, segíti a fogyást is.
Hogy mi az előnye? Nem kell kalóriát számolni és nincs semmilyen élelmiszer tiltva.
A mediterrán étrend Olaszország-Görögország-Horvátországban élő embererk étkezési szokásaik alapján jött létre kb. 50 évvel ezelőtt.
Az emberek kevesebb feldolgozott élelmiszert és kevesebb húst ettek.
A hangsúly a friss, nem finomított termékeken van.
Az étrend teljes kiőrlésű gabonát (kenyér, tészta, rizs), friss gyümölcs-, zöldség-, hüvelyes, diófélék és magvakból áll. Ezek alkotják a napi kalóriabevitel nagyobb részét.
Az olívaolajat bőségesen használják.
Heti néhány alkalommal fogyasztanak 1-2 pohár vörösbort.
Baromfit, halat, tenger gyümölcseit, tojást heti szinten fogyasztanak.
A teljes zsírtartalmú tej-, joghurt minden nap része az étkezésüknek.
Viszont vörös húst csak ritkán, édességet pedig havonta fogyasztanak.
Az étrend lényege a MINŐSÉG és nem a mennyiség.